Na onze deelname aan een sponsorreis in 2010 naar Moldavië, is het begonnen.

Wat we daar hebben gezien liet ons niet meer los. Hier moeten we wat mee.

De naam nachtkus is gekozen, omdat we de kinderen in die tehuizen graag willen zeggen: ga maar lekker slapen, wij gaan je proberen te helpen.

Stichting Nachtkus is op 14 juni 2011 opgericht. Het jaar 2012 heeft in het teken gestaan van het verder formaliseren van de stichting.

De tragedie van Moldavië: een kleine, extreem rijke groep mensen en de massa die (straat)arm is. De volwassenen trekken voor werk naar het buitenland (oa Italië en Griekenland) en laten kinderen en ouderen achter. De populatie is dus helemaal uit balans. Asea, onze contactpersoon daar, is directeur van een stichting die zich ontfermt over een groep ouderen in het uiterste noorden van Moldavië. In Soroca. Het beeld daar: paard en wagens en waterputten. Oude vervallen huizen en mensen in versleten kleding.

Voortbouwend op deze ontwikkelingen is 2013 een jaar geweest waarin we een thuishulpproject van MAX Maakt Mogelijk hebben overgenomen en een start hebben gemaakt met een prachtig initiatief in Moldavië. In 2014 en 2015 hebben we 50 ouderen onderhouden en ondertussen grote groentekassen gerealiseerd om deze ouderen met eigen opbrengsten structureel te onderhouden.